På eventyr med Tintin

 

Steven Spielberg har laget en 3D film om tegneseriehelten Tintin som er på eventyr og skattejakt. Lars Dahle stiller spørsmål om Tintin blir en noe naiv helteskikkelse, når han kjemper for det uselviske og det rette og gode.Sammendrag


Den belgiske serien om Tintins eventyr er en europeisk klassiker i tegneseriens historie. I denne avanserte dataanimerte spillefilmen, møter vi Steven Spielbergs gjenfortelling av tre av de tidlige historiene om den modige journalisten og eventyreren Tintin.

Tintins følgesvenner er den trofaste og intelligente hunden Terry (på fransk: Milou; på engelsk: Snowy) og den alkoholiserte og temperamentsfulle kaptein Haddock. De kjemper mot skurken Sakharine og hans kompanjonger, som er på jakt etter en gammel skatt.

Den actionpregede historien begynner med at Tintin kjøper en skipsmodell på et marked i Paris. Men andre er også ute etter denne modellen som skjuler en hemmelighet. Dermed er jakten på skatten i full gang. Det viser seg etter hvert at denne nervepirrende skattejakten har sitt historiske utgangspunkt i en dramatisk kamp på havet mellom kaptein Haddocks og Sakharines forfedre, nemlig sir Francis Haddock og Rackham den røde.

Underveis møter vi også de to udugelige og komiske privatdetektivene Dupond og Dupont, som til stadighet skaper forvirring i historien og underholdning for seerne. Blant bifigurene gjenfinner vi kaptein Haddocks butler Nestor på godset Møllenborg. (Filmens butler er for øvrig ekstremt lik tegneseriekarakteren!)

Bakgrunn

Det var den belgiske serieskaperen Georges Remi (1907-1983) som skapte tegneseriehelten Tintin under det kjente pseudonymet Hergé. Han ga ut totalt 23 album om Tintin under en periode på hele 46 år, fra Tintin i Sovjetunionen (1930) til Tintin og picaroene (1976). Totalt er serien solgt i over 200 millioner album og oversatt til mer enn 50 språk.

Det er store forskjeller mellom de naive og karikerte skildringene i de aller første albumene (ikke minst i Tintin i Kongo) og de etter hvert svært bearbeidede og sofistikerte historiene (som var basert på grundige bakgrunns-studier). De ulike albumene preges av svært forskjellige sjangrer, men felles for de alle er en enkel, klar og ren stil (ligne claire).

Det kan umiddelbart virke som det er stor avstand mellom Hergés enkle tegneseriestil og den avanserte “motion capture”-teknikken som er brukt i denne animasjonsfilmen. “Motion capture” betyr at Spielberg har brukt menneskelige skuespillere som spiller foran et virtuelt kamera. Disse opptakene animeres så over i en ny filmatiseringsprosess. Animasjonsuniverset som her skapes er imidlertid på mange måter gjenkjennelig fra Hergés tegneserier. Det er også dokumentert at Herges tegneserieunivers er sterkt preget av hans store interesse for både stumfilm og lydfilm. Det er én av grunnene til at Hergés særpregede stil gir et spennende filmatisk utgangspunkt for en slik avansert animasjonsteknologi.

Filmen bygger på tre av Hergés Tintin-album, nemlig Krabben med de gylne klør (1941), Enhjørningens hemmelighet (1943) og Rackham den rødes skatt (1944).Spørsmål til filmen


1. Hva er din umiddelbare respons på denne filmen?

2. Dersom du kjenner tegneseriene om Tintin godt fra før, synes du at filmen formidler dette tegneserieuniverset på en god måte? Dersom du ikke har lest tegneseriene, gir denne animasjonsfilmen deg da lyst til å bli kjent med Tintin i tegneserie-format?

3. Hvordan vurderer du filmen rent filmatisk, når det gjelder bruk av teknologi, skuespillernes roller og selve fortellingen?

4. Reflekter over følgende utsagn: “Motion capture-teknikken er frigjørende og for første gang følte jeg meg mer som en maler enn en filmskaper.” (Steven Spielberg i intervju med Los Angeles Times)

5. Hvilke likhetstegn ser du mellom actionscenene i denne Spielberg-filmen og i hans kjente Indiana Jones-filmer?

6. Hva formidler filmen om verdier som ære, mot og vennskap? Er du enig/uenig i filmens verdiformidling?

7. Hva synes du om bruken av humor og ironi i filmen?

8. I hvilken grad kan du identifisere deg med én eller flere av filmens karakterer?

9. Tintin skildres både i tegneseriene og i filmen som den edle og uselviske helten som kjemper for det gode og det rette. Fædrelandsvennens filmanmelder omtaler dette som at Tintin virker å være “et menneske uberørt av Syndefallet”. Betyr dette at Tintin bare er en naiv helteskikkelse? Eller er han faktisk et godt forbilde når det gjelder verdier? Eller kan det tenkes at Tintin endog er en tegneserie- og filmhelt som gir oss et lite (og høyst ufullstendig) glimt av Bibelens Jesus som Den Store Helten?

Anbefalt bakgrunnsstoff

Erlend Loe: Spielberg med kløkt og muskler (anmeldelse i Aftenposten)
Wikpedia: Tintin (norsk) (om tegneseriene) og Tintin – the movie (om Spielberg-filmen)

Lars Dahle
© Lars Dahle / Damaris Norge AS 

Relevante tekster 
Tittel:På eventyr med Tintin: Enhjørningens hemmelighet (3D)
Genre: Animasjon/Eventyr/Familiefilm
Med: Daniel Craig, Simon Pegg, Cary Elwes, Jamie Bell, Andy Serkis, Nick Prost, Toby Jones, Tony Curran, Mackenzie Crook, Sebastian Roche, Daniel Mays, Gad Elmaleh, Phillip Rhys, Jaquie Barnbook, Mark Ivanir, Sonje Fortag, Kim Stengel, Enn Reitel, Joe Starr, Ron Bottitta, Ian Bonar
Regi: Steven Spielberg
År: 2011
Land: USA
Manus: Edgar Wright, Joe Cornish, Steven Moffat
Lengde: 1 t, 47. min.
Aldersgrense: 11 år
Distributør: The Walt Disney Company Nordic
Produksjonsselskap: Amblin Entertainment, DreamWorks SKG, Herge Studios, The Kennedy/Marshall Company, WingNut Films
Premieredato Norge: 28/10-11
© Damaris Norge AS 

Ansvarlig redaktør: Margunn Serigstad Dahle (margunn s.dahle@damaris.no)


 
 

Nivå